Menu

Hakkımızda

Türk sanayisine örnek gösterilen Birko A.Ş. 1972 yılında Koyunlu kasabası halkı tarafından kurulmuştur.

Türk sanayisine örnek gösterilen Birko A.Ş. 1972 yılında Koyunlu kasabası halkı tarafından kurulmuştur.

Kuruluş aşamasında bir araya gelen kasabanın önde gelen insanları, kasabada ya da il dışında yaşayan herkesin katılımını sağlayacak bir toplantı düzenlenmesine karar verdiler. Kasabalılar, kendi doğdukları yaşadıkları topraklara hem kazancı, hem istihdamı yüksek olan bir yatırım yapmaya karar verdiler. Herkes gücü yettiğince ortaya sermaye koyarak kasabanın kaderini değiştirecek Birko A.Ş.’nin kurulmasına yardım etti. Kasabanın önde gelen insanlarının gayreti ile bu yatırım için kısa sürede yüzlerce küçük sermaye bir araya getirildi. İmzalar atıldı ve 1970 yılında başlayan bu konudaki girişimler meyvesini 1972 yılında vererek, Koyunlu’luları sembolize eden Birko A.Ş. (BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLU’LULAR MENSUCAT TİCARET ve SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ) kuruldu.

Şirket kendi sermayesi ile 1972 yılında başladığı yatırımlarına her üç beş yılda bir yeni tesisi devreye sokarak her geçen gün büyümeye devam etti. Hem sermaye artırımı, hem kar dağıtımı ile yatırımcısına ciddi oranlarda kazanımlar sağladı.

Şirketin ortakları ve önde gelenleri ata, baba mesleği olan halıcılığı daha farklı bir şekilde sürdürmeye karar verdiler. Kasaba hanımlarının dokudukları, evin beylerinin de pazarladıkları halıcılık geleneğini modern tezgahlara taşımayı hedefleyen şirket ortakları bu konuda da önemli bir yatırımı Niğde’ye kazandırarak, 1981 yılında ‘Koyunlu Halı’ fabrikasını kurdular. Türkiye’nin her bölgesinde halıcılık ve mobilyacılık yapan kasaba halkı artık kendi ortağı olduğu halı fabrikasının ürünlerini satmaya başladı.Makine halısı markası haline gelen Koyunlu artık hem yurt içi pazarında hem de ihracatta önemli bir noktaya ulaştı.

Koyunlu kasabası halkı tarafından başlatılan ilk yatırım hamlesinin ardından Niğde ile Bor ilçesi arasındaki bozkırda Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Kısa sürede yeni fabrikaların üretime başlamasının ardından, Niğde’den il dışına gerçekleşen insan göçü de çok ciddi oranda azalmış oldu. Birko tesislerinde çalışan kişi sayısı ise kısa sürede 1700 kişinin üzerine çıktı.

Bir kasaba halkının başarı öyküsünü içeren bu yatırım formülü, her dönemde yatırımları ziyaret eden devlet büyüklerinin ilgisini çekmiş, küçük birikimlerin bir araya gelerek, dev bir sanayi kuruluşuna dönüşmesi bu yönü ile her zaman Türkiye’de örnek gösterilmiştir.